DALLAS ÇİFTLİĞİ

Neredeyim? DALLAS ÇİFTLİĞİ yazısı
Yazı

DALLAS ÇİFTLİĞİ

Dallas Çiftliği...............ÖYKÜ

________________________________________Huzur mülkten evladır.


-Selamünaleyküm abi..
-Oooo! Aleykümselam İshak Usta. Yahu sen hayattamısın? ...
-Abi, sen de Ali Talip gibi bana numara çekme Allahını seversen..Görüşmeyeli iki hafta bile olmadı.
-Yok canım..Sanki bana yıllar olmuş gibi geldi.

.............İshak Usta, benim taşeronum du. Kısa boylu, biraz kilolu, açık yürekli sevecen bir Bayburt’lu..Genç sayılabilecek yaşına rağmen, kafasında saç kalmamış, çilekeş bir Anadolu çocuğu...Çok şakalaşırdık onunla kelliğinden dolayı; İshak Usta senin kafa kaç mumluk diye...Gecenin kör karanlığında o da bize takılırdı lambalar yanarken; -İsraf etmeyin, söndürün şu lambaları, ben geldim artık..Diyerek.İshak Usta, ilkokul mezunuydu ama, kendinden beklenmeyecek nüktelere sahip, çok ta zeki biriydi.-Madenli dağda ot bitmez derler ooolum, senin bu kel kafanda memleketi refaha kavuşturacak kadar maden var.. Diye takılırdım kendisine.Yine öylesine takılmıştım bizim kel taşerona:
-İshak Usta, sen akıntıya pek kürek çekmemişsindir.. Şu kayıplara karıştığın iki haftada neler yaptın bir anlat hele...
-Sorma abi..Perdahlı’nın kahvehanede oturuyordum.Bizim İspir’li İsmail Usta geldi oturdu yanıma.Hani, keçinin sevmediği ot, burnunun dibinde biter derler ya..
-Haaa..Kompresörcü İsmail..
-He, işte o..
-Gene çekmişsindir numaranı.Hani o İspir’liyle Bayburt’lunun çuvala girme hikayesini...
-Yoo valla, anlatmadım.Hemen konuya girdi.Duraliler’de bir arsası varmış..İçinde de subasmanı atılmış, tuğlası, kumu, çimentosu hazır..
-Eee..
-Çok dardayım dedi.Alırsan şu benim arsayı içindekilerle birlikte sana satıyım ne dersin? Dedi.
-İyi ya işte..Kör ister bir göz, sen buldun iki göz..
-Hemen elimi uzattım. Anan aşşa, baban yukarı, ikiyüzelli milyona sulh olduk.İki haftadır onunla meşguldük.Hanım bir yandan, oğlum bir yandan yaptık çattık binayı..
-Ben dedim agam, sen boşa kürek çekmezsin..Eee..Ne zaman göreceğiz şu senin derebeyi şatosunu? ..
-İstersen hemen abi..
-Haydi öyleyse, bakmaya gidiyoruz.
Atladık benim arabaya,ver elini Duraliler...
............Duraliler, Antalya’nın merkezine yaklaşık on kilometre mesafede cennet gibi bir köydü.Henüz şehrin mücavir alanında bulunan bu köyde imar olmadığı içindir ki, çok bakir bir yerdi.Göğü delercesine uzanmış asırlık ağaçlar,şırıl şırıl akan berrak sular, velhasıl doğal doku yaratıldığı gibi duruyordu hem de tertemiz...İshak’ın evi de o yeşillikler içerisine öyle güzel yakışmıştı ki, birden iştahım kabardı..
-Çok güzel olmuş dedim.Güle güle oturun.Şehrin betonlaşmasını önleyen,eski konaklar gibi, sağlık için uğraş verilebilecek nefis bir şey bu...
-Sağol abi, dedi İshak.Kolay..Az ileride koca akarı arkasına almış, tali arkı içerisinden geçen bir parsel daha var.
-Orası da imarsız tabii..Şu kafa parsellerinden yani..
-Abi, imar ne gezer buralarda.İmar da yok, mimar da yok, tapu da yok, kadastro da yok.
-Ne var öyleyse? ..
-Zilyetlik var..
-Yani pazardan domates alır gibi arsa alıyorsun..
-Aynen öyle abi, dedi İshak Usta gülerek...
Tapu işi midemi bulandırmadı desem yalan olur ama, semte müthiş içim kaynamıştı.
-Olsun be..Dedim. Devlet elimden geri alana kadar, biz de hevesimizi almış oluruz.
-Abi, bu işlerde cesur olacaksın bir kere.
-Tamam be İshak..Dedim.Kiminle görüşeceğiz? .
-Korkuteli’li Osman Ağa ile.
-O ağa nerede?
-Hemen arsanın berisindeki evinde. Zaten bu civarı dedemizden kaldıydı diye parselleyip satıyor ha bire.
-Geç kalmışız desene..
-Erken de gelsek biz yapamazdık abi..Hele sen hiç yapamazdın bir kere.
Doğru söylüyordu İshak Usta...Devletin kanunları benim için çıkıyordu sanki..Yasa dendi mi içimizde bir tasa..Olsun dedim kendi kendime, bir kumar da ben oynayım. Kararımı vermiştim bir kere, doğru ya da yanlış..Acilen Osman Ağa ya vardık.
-Merhaba Osman ağa.
-Ooo..İshak efendi merhaba.Ne iş? . Bak biii..Bu bey de kim olaki? ..
-Haa..Halil Abi. Bizim mühendiz, mütahidimiz.Şu senin bitişikteki arsa için geldik.
-Hoşgeldiniz..Hoşgeldiniz..Oturun hele bir soluklanın.
Osman Ağa da, İshak usta gibi kelin biriydi.Oldukça zayıf,sıskalığından uzun gibi görünen, kara, kuru, bir yaşlı köylüydü.Türk törelerine de hiç yabancı gözükmüyordu.Oldukça misafirperver, izzet ikram sahibi bir şekilde buyuretti bizi. Kendi ifadesiyle; böğürtlenlerin kölgesindeki çayırlara ’ iki yımşak döşşek’ attı.Başladık sohbete.Sıra arsa pazarlığına gelmişti. Arsasının içi, Antalya’nın tipik karstik kayalıklarıyla doluydu. Küçük arkın kenarında on, onbeş tane orta halli kavaklar vardı. Arka tarafta, çalılarla koyun koyuna zeytin ve incir sürgünleri, ön tarafta da böğürtlenlerle sarmaş dolaş nar fidanları bulunuyordu.
-Ne istiyorsun Osman Ağa, bu kayalıklara? ..
-Kayalık olur mu beyim..Şu ağaçlara bak bi..Çağıl çağıl akan şu sulara bak.
Buralara derman yetmez, sen alıcımısın ona bak..
-Elbette alıcıyım efendim, ne yani sorucu mu zannettin? ..
-Öyleyse ver elini, ikiyüzmilyon kayme..Yalnız kavaklar benim, kesip Korkuteli’nde yazlığıma kullanacam..
-Olur mu Osman Ağa? ..Desene sen bana illede kayalıkları satacaksın.
-Valla ben kavakları vermem.
Yola yakın iki kavak ağacı vardı ki, gerçekten çok hoş duruyorlardı.Yazın gölgesi de tüm arsaya değerdi hani...Ben, o güzel kavakları göstererek;
-Aha şu iki kavağı bana bırakmazsan, ben elimi bırakacağım Osman ağa...
Birden İshak Usta sarıldı ellerimize..Osman Ağaya dönerek;
-Oldu bu iş.Nazlanma Osman Ağa.Halil Abim bir cayarsa, bir daha bu sokağada girmez, bana da gelmez valla..Sen he de bitsin bu iş.
Osman Ağa, biraz nazlı,biraz da artistik havayla;
-Öyle mi diyon İshak efendi? ..Tamam öyleyse senin dediğin olsun,verdim gitti alın hayrını görün...
İshak Ustanın iki haftada yaptığı koca eve karşın ben, biray içinin kayalarını ayıtlatmış, çıkan taşlarla arka tarafa mükemmel bir taş duvar yaptırmıştım tıpkı Çin seddi gibi...Zümrütova’dan kamyonlarla tarıma elverişli toprak taşıtmış, kayalık arsayı mümbit bir bahçeye çevirmiştim. kendi çizdiğim yazlık ev planını da üç ay içerisinde tamamlamış, kelimenin tam anlamıyla eskilerin aşiyan tabir ettiği bir bülbül yuvasına döndürmüştüm kayalıkları...Tek sorunum, apartman hayatına iyice alışmış olan çocuklarımın böyle bir bahçeye gelip gitmelerini sağlamaktı. Eşim, benim topraklarla uğraşmayı sevdiğimi bildiği için, devamlı destek veriyordu, ama çocukları alıştırmak hiç te kolay olmamıştı. Bin nazla bu küçük bahçeye geliyorlar, zincirden boşanmışçasına süratle ve pür neşe apartman dairesine geri dönüyorlardı.
...............Oldukça sıcak bir yaz günüydü. Antalya’lıların; ’Pamukları oldurur’ dedikleri poyraz, şehri yakıp kavuruyordu. Büyük emekler verip diktiğim tazecik fidanları sulamak için, tek başıma gitmiştim küçük bahçeme. Raylı büyük bahçe kapısını açtığımda, alev kusan havaya rağmen adeta buz kesilmiştim. Kocaman ve simsiyah bir yılan, tam da yazlığın giriş kapısının önünde kıvrılmış, sanki bir sepet gibi duruyordu. Hayatımda iki yaratıktan çok korkardım: Biri köpek, diğeri yılan...Küçüklüğümde büyük bir köpeğe dalandığımdan olmalı ki, köpekleri hiç sevmezdim. Yılan ise, tüm ailemizin korkulu rüyasıydı...Anacağızım, her aklına geldiğinde anlatırdı:’ Oğlum, senin adını aldığın babamı yılan sokmuş. Hasat zamanı harman yerine gittiğinde, orada ölmüş kalmış. Ben pek bilmem, dev gibiymiş babacağızım. Yeşil ala gözlü, senin gibi sarışın, tuttuğunu koparırmış nur içinde yatsın. Adını bahar seli koymuş tüm köylü. Ama bir gün, babacağızımın hayatına son vermiş o lanet yılan...’Ben, çocukluğumda devamlı dinlediğim bu hikayenin etkisi altında kalmış olmalıydım ki, yılanlara karşı büyük bir fobim vardı.
Bal mumu gibi olmuştum.
-Eyvaah! ..Dedim.Nasıl anlatırım ben bu manzarayı çocuklarıma? Zaten bin nazla geliyorlar..Bir de duyarlarsa bu kocaman kara yılanı, bahçenin semtine bile uğramazlar artık...
Kendimin içeri nasıl gireceğimi unutmuş, çocuklarımın nasıl geleceğinin derdine düşmüştüm.Demir kapının gıcırtısından irkilen yılan, usta bir patinajcının buzda paten yaptığı gibi, kıvrılarak binanın arka tarafına süzülüverdi. Savak başında bir kaya kütlesi bırakmıştım, silüet olsun diye..O mücessem kayanın altında yuvası olmalıydı ki, kayboluverdi kayanın dibinde...Artık komşu olduğumuz, arsa sahibi Osman Ağa, bahçe duvarına yaslanmış, kuru bedeniyle beni takip edermiş:
-Ne o Halil efendi! ..Dedi. Yılan mı kovaladın yoksa? Bet beniz kalmamış sende ya..
-Olmaz olsun Osman Ağa..Dedim. Kollarımı iki yana açarak, Hem de nah böyle, iki metre kapkara bir yılan..Ben nasıl kovalarım onu ya? ..
Gülmeye başladı Osman Ağa:
-Hah, hah, haa..Yoğsam yılandan korkan mı bey? ..
-Korkmak mı? ..Ödüm patlar valla.
-Hiiç korkma komşum.Sen bi şey yapmadıkça o seslenmez bilene...
-Yok ya, yılanın seslenenide mi var? .
-O manada demedim. Ellemez bile demek istedim.Hem ben, elime alır oynarım onuynan..
-İyi valla..Bir de yılan çıngıraklıysa, zili de hazır...
-Öyle değil komşum, ellerime alır, oyum oyum oynarım ben yılanla.
-Eh..İyi öyleyse. Kayanın dibine girdi, al da oyna..
-Aman Halil efendi bu ne korku? ..
-Bak Osman Ağa, bu yılanın öldüğünü görmezsem, inan bu bahçeyi satarım.
-Yok, yok..Değmeez. Sen biraz kükürt getir, kayanın dibine serp..Yılan kükürtü hiç sevmez, bırakır buraları, çeker gider.
..........Bir saniye bile durmadım, doğru şehire..Zirai ilaç satan bayilerden yarım çuval kükürt tozu aldım. Geri gittim, bahçedeki kayanın dibine titreye titreye boşalttım. Hortumu çeşmeye taktım, ne şeytanı gör, ne de salavat getir hesabı on metre uzaktan verdim suyu kayanın dibine, iyice deliğin içine işlesin diyerek..ishak usta geldi su sıkarken:
Ne o Halil Abi..Kuru kayayı ne sulayıp duruyorsun? .
-Agam, sen demedin mi, şu Antalya’ da küreğin sapını diksen göğerir diye..
-Ne alaka Abi..
-Biliyorum kel alaka..Ben bazen böyle kuru kaya sularım, etrafı yeşersin diye..Anlayacağın bu benim hobilerimden biri...
İshak Ustanın bir çok huyları çok iyiydi..Ama diline düştün mü, fosseptiğe düş ondan daha iyi..Bilsin istemiyordum yılan hikayemi. Yoksa çocuklarım da dahil duymayan kalmazdı. Güneş, bütün heybetiyle önümüzde duran Beydağlarının arkasına dolandığında, İshak’ ı evine bırakıp Ereğli’liler derneğine gitmiştim. Bizim kel İshak bir şey dememişti ama benzim kükürt gibi sapsarıydı arabanın aynasından gördüğüm kadarıyla. Boş masalardan birine oturdum:
-Bahri! ..Dedim, bir çay ver.
-Hemen Abi..
Çayın gelmesiyle beraber bizim uzun Hasan yanıma oturdu.Hasan Ereğli’den en yakın arkadaşımdı.O tarihlerde Çevre Bakanlığı da yapan Ali Talip Bey’ in ağabeyi idi. İki metreye yakın boyu, gür sesiyle hemen belli ederdi geldiğini. Kocaman elleriyle sırtıma bir vurdu;
-Ne o, Halilciğim..Hastamısın? .
-Yoo..Nereden çıkardın şimdi? .
-Benzini soluk gördüm de..Haa..Sen suçlusun aslanım. Hayırsız seni..Duraliler’de bir çiftlik kurmuşsun, haber, maber Hak getire..
-Ne çiftliği..Kim kurmuş? ..Bizim kel ile birer yazlık yaptık.
-Ben çiftlik duydum yeme şimdi..Pekiyi seninki ne kadar?
-Dörtyüzelli..
-Dörtyüzelli dönüümm..Pes valla! ..
-Yahu sözümü bitirmedim, bir dinle arkadaş. Dönüm değil metrekare..
-Hah..Hah..Haa..Desene Dallas çiftliği..İyi, iyi..bu pazar senin Dallas stone çiftliğinde bir sıkma partisi yaparız artık..
-Yahu Hasan öyle üfürüp duruyorsun. Haydi Dallası yuttuk, stone nerden çıktı?
-Yahu sen Taşçıoğlu’sun ya..stone de taş demek agam, bilmiyorsan öğren. Atlatacaksın değil mi.He demedin bizim sıkma işine..
-Hasan, kimseye söyleme sakın. Benim benzim niye soluk?
-Sordum, söylemedin..Napalım yani..
-Bugün, senin o meşhur çiftlikte kapkara bir yılan gördüm, senin boyunda.
-Hadi be sende! ..Sıkma yapmamak için polim çeviriyorsun.
-Ben polim, molim bilmem agam.Simsiyah, kocaman bir yılan, hem de çiftliğin tam içinde..
-Vallaha mı? ..
-He valla.
-O zaman sıkma kalsın agam. Ben vaz geçtim.
-Sen vaz geçme.Ben yılanın defterini bir dürdürüyüm..Sonra ne dilersen dile benden.
..................Günler geçiyor, ben çocukları arada bir pazar günleri alıp, Uzun Hasan’ın tabiriyle Dallas çiftliğine götürüyordum, ama yılandan çiyandan hiç bahsetmiyordum.Onlar silüet kayaya yaklaşırlarsa, ben hemen uyarıya geçiyordum;
-Çocuklaar..Oralara kadar gitmeyiin..
-Niye gitmiyecekmişiz? ..
-Ayağınız mayağınız kayar, başınız koca kayaya çarpar, marpar..Gelin bu taraflarda oynayın. Hem bakın ben oralarda hiç geziyormuyum? ..
-Aman babaa..Sen de bizi iyice bebek belledin herhalde. Eskiden bu taraflara geldiğimizde bir şey demiyordun ama..
-Olsun efendim..Şimdi diyorum.O kayadan tarafa gitmeyeceksiniz o kadar.
Kızlarım çok itaatkardılar, lakin oğluma laf anlatmak, deveye hendek atlatmaktan zordu.
-Babaa! ..Dedi oğlum.Bizden bir şeyler mi saklıyorsun? ..Ne iş? ..
-Ne saklıyacağım lan tuzsuz? ..
-Öyleyse ne bu telaşın? ..
-Telaş, melaş yok oğlum. De ki orada bir tarla faresi var..
-Tamam, ben tarla faresinden korkarım da, bu fare bahçenin başka taraflarında olamaz mı? ..
-Başka taraftaki fareleri ben yakalarım.
-Pekiyi kayanın ordaki fareyi? ..
-İşte onu yakalayamam.
-Nedenmiş?
-Çünkü kayanın dibinde delik var..Hemen o deliğe kaçıverir de ondan...
Kayanın deliğine girecek olan fare değildi diyemiyorum ya..Çok geçmemişti.Yine sıcak bir gün kontrola gitmiştim Dallas çiftliğini. Osman Ağa, bahçe duvarının gölgesinde duruyordu tek başına. Ben bahçeye geçer geçmez, cırtlak bir sesle beni çağırdı:
-Halil Efendiii! ..Halil Efendiii! ..
O da nesi? ..Benim korkulu rüyam, gecelerimin karabasanı, kara yılanı koluna dolamış oynayıp duruyor Osman Ağa..Tüylerim diken diken;
-Canlı mı, canlı mııı? .Diye bağırdım.
-Canlı olur mu hiç? .Defterini dürdüm keratanın. Sen iyi komşusun Halil Efendi, bahçeyi satmana gönlüm razı olmadı...
-Allah senden razı olsun Osman Ağa. O koca kaya kaç haftadır üstümdeydi.Nasıl sevindim bilemezsin.
Hemen Uzun Hasan’ı aradım;
-Hasan’cığım, asayiş berkemal. Yılanın defteri dürüldü. Pazar günü tüm tanıdıkları sıkma partisine davet ediyoruz, haberin olsun..
-Dallas stone demi? ..
-Hayır Dallas çiftliğinde...

Antalya-1996

Halil Şakir Taşçıoğlu


(c) Bu eserin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Eserin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

Doğru yoldan giden topal, eğri yoldan giden koşucuyu geçer...

halilşakir

Doğru yoldan giden topal, eğri yoldan giden koşucuyu geçer...

Kategoriler
Yeni Şiirlerim